Barfotaskor? Läs detta innan du köper barfotaskor!

Ska du köpa barfotaskor? Detta kan vara en smart sak men det beror lite på varför du vill ha den här typen av sko. Som namnet antyder handlar det om att få en känsla av att gå barfota trots att du har en sko på som skyddar din fot.

Det finns en rad olika typer av barfota skor och det är viktigt att du väljer en modell som passar dina behov. Här ska vi se lite närmre på vad barfotaskor är och vilka typer som finns för att hjälpa dig att välja rätt!

Vad är barfotaskor?

Barfotaskor, även kända som minimalistiska skor, är en typ av skor som är designade för att efterlikna känslan av att gå eller springa barfota samtidigt som de ger lite skydd och stöd för fötterna.

Dessa skor har vanligtvis en tunn och flexibel sula som gör att foten kan röra sig och flexa på ett naturligt sätt. Barfotaskon har normalt sett en bred tå-del som gör att tårna kan spridas ut och greppa marken. På grund av detta är det många med breda fötter som tycker att barfotskorna är bäst.

En barfotasko har också vanligtvis lite eller inget fotvalvsstöd eller klack. Detta är med eftertanke då man med skon vill uppmuntra en mer naturlig gång och främja bättre hållning.

barfota sko
En barfota sko kan vara väldigt aristisk och unik i sin design

Vad är tanken bakom barfota skor?

Tanken bakom barfotaskor är att de kan hjälpa till att förbättra din fots styrka och flexibiliteten. Dessutom kan de minska risken för skador och förbättra fotens övergripande hälsa genom att låta foten röra sig och fungera på ett mer naturligt sätt.

Om du har problem med liktorn så kan det vara väldigt skönt med en sko som ger plats för dina tår att röra på sig. Det blir luftigare och det kan ju också främja fotens läkning vid olika typer av fotproblem.

Barfotaskor kan du använda som:

  • Löpskor
  • Promenadskor
  • Badskor
  • Inneskor (fungerar fint som en form av dam och herrtofflor!)

Det är dock viktigt att notera att övergången till barfotaskor bör göras gradvis och med försiktighet. Detta eftersom det kan ta tid för fötterna och kroppen att anpassa sig till den nya stilen av skor.

Några riktigt bra barfotaskor:

Barfotaskor Aktiv

Sköna för promenaden, joggingturen och på stranden!

Kostar 279 kr

Till butik här

Barfotaskor Nox

Sköna barfotaskor med platt sula som passar perfekt för stranden. Kostar 239 kr

Till butik här

Barfotaskor Sport

Snygga gröna barfotaskor för sport med extra skydd framtill.

Kostar 303 kr

Till butik här

Barfotaskor Active

Bekväma lila barfotaskor för sportiga aktiviteter.

Kostar 319 kr

Till butik här

 

Barfotaskor för vardag – några tips

Det finns otroligt snygga barfotaskor för dam, herr och barn som är till för vardagen. De är alltså inte designade för att se ut som löpskor utan mer som promenadskor. Här kan du hitta modeller som har en lädersula vilket ger en väldigt naturlig känsla och upplevelse av att vara ute och gå.

barfotaskor läder
Ett par bra barfotaskor av läder vill du aldrig skiljas från!

Men hur ska du tänka då du väljer barfotaskor för vardag? Här är några tips:

  1. Börja med rätt storlek

Oavsett om du ska köpa barnskor eller barfotaskor för dam eller herr så gäller det att välja rätt storlek. De flesta barfotasko-märken erbjuder storlekstabeller för att hjälpa dig hitta den perfekta passformen.

Det är viktigt att mäta dina fötter noggrant eftersom barfotaskor är designade för att sitta tätt och nära dina fötter. När du provar skorna ska du se till att det finns tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig och vicka fritt.

Kom ihåg att dina fötter kan svullna under dagen så det är en bra idé att prova skor på eftermiddagen när fötterna är som störst. Eller att mäta då för att beställa rätt storlek på skor online.

  1. Leta efter flexibilitet

En av de viktigaste egenskaperna hos barfotaskor är flexibilitet. Leta efter skor med en tunn, flexibel sula som låter din fot röra sig och flexa naturligt. Detta kommer att hjälpa dig att bygga styrka i dina fötter och förbättra din balans och smidighet.

Undvik skor med en tjock, styv sula, eftersom de kommer att begränsa din fots naturliga rörelseomfång. När det gäller skor bör du inte lida pin för att vara fin, särskilt inte då du satsar på en sko som med mening är gjord för att din fothälsa ska förebyggas och förbättras.

  1. Se till att din fot får visst stöd

Även om barfotaskor är designade för att vara minimalistiska så bör de fortfarande ge lite stöd och skydd för dina fötter. Leta efter skor med en bred tå-del som gör att tårna kan spridas ut på ett naturligt sätt. Detta kommer att bidra till att förbättra din balans och stabilitet. Se dessutom till att skorna sitter säkert runt fotleden för att förhindra att de glider eller skaver.

barfotakängor
Barfotakängor kan ge ett fantastiskt stöd!
  1. Tänk på materialen i skorna

Barfotaskor kommer i en mängd olika material. Dessa kan vara mer eller mindre lämpliga när du ska använda barfotaskor till vardags och ha de på under många timmars tid. Du kommer att finna skor av läder, mesh och syntetiska tyger.

När du väljer skor för vardagsbruk bör du överväga klimatet och förhållanden under vilka du kommer att bära dem. För varmare väder kan ett andningsbart mesh-material vara bekvämare, medan läderskor kan vara bättre val av barfota skor för vinter och kallare klimat.

  1. Gradvis övergång till barfotaskor

Om du är ny på barfotaskor är det som sagt viktigt att gradvis gå över till dem för att förhindra skador och obehag. Detta gäller särskilt för barfota skor du ska använda varje dag. Börja med att bära dem under korta perioder varje dag, öka gradvis tiden du bär dem under flera veckors tid.

Barfotaskor för sport

Att välja rätt barfotaskor för sport är lika viktigt som att välja rätt skor för vardagsbruk. Barfotaskor för sport ska ge det nödvändiga stödet och skyddet för dina fötter samtidigt som de tillåter naturlig rörelse och flexibilitet.

Här är några saker att tänka på när du väljer barfotaskor för sport:

Sporten eller aktiviteten

Olika sporter och aktiviteter kräver olika typer av skor. När du väljer barfotaskor för sport ska du överväga kraven på den aktivitet du kommer att göra. Om du till exempel planerar att springa ska leta efter skor med en lätt och flexibel sula som kan hantera effekten av löpning.

Håller du på med tyngdlyftning eller styrketränar så bör du leta efter skor med stabil sula och bra grepp. Samma sak som du tänker gå ut och promenera längsmed stranden och på hala stenar!

Flexibilitet och dämpning

Barfotaskor för sport ska fortfarande vara flexibla och ha viss dämpning för att skydda dina fötter från stötar. Leta efter skor med en tunn, flexibel sula som låter din fot röra sig naturligt men som också ger tillräckligt med dämpning för att skydda dina fötter från påverkan av sporten eller aktiviteten du håller på med.

Bra grepp

Barfotaskor för sport ska ha ett bra grepp för att förhindra halka och glidning under aktiviteter. Leta efter skor med en gummisula eller annan halkfri sula som ger bra grepp på underlaget du ska träna på.

Stöd och stabilitet

Även om barfotaskor är designade för att vara minimalistiska så bör de fortfarande ge lite stöd och stabilitet för dina fötter under sport. Leta efter skor med en säker passform runt ankeln för att förhindra glidning eller skavning.

Dessutom bör du överväga skor med gott om plats för dina tår så att du kan förbättra din balans och stabilitet. Detta liknar hur du tänker när du köper ett par vanliga sportskor.

Här får du fler proffstips för barfotaskor:

Material

Skons material är också viktigt när man väljer barfotaskor för sport. Leta efter skor gjorda av material som andas som håller dina fötter svala och torra under aktivitet. Tänk dessutom på skor med fukttransporterande egenskaper för att hålla dina fötter torra och bekväma.

Om du ska använda dina barfotaskor för sport på stranden så är det viktigt att de klarar av vatten. De bör då alltså inte vara av läder såsom barfotaskor för vardag kan vara.

Tår eller rund tå-del

Ska du ha tå-form på tå-delen eller en rund tå-del med mycket luft? Det här är en smaksak. Men rent allmänt så tycks det vara så att barfotaskor med rund tå-del passar bra för fritidsaktiviteter som promenader på stranden och bad medan de som har en lite starkare tå-formad tå kan vara bättre lämpade för löpning.

Här är ett exempel på barfotaskor med rund tådel:

Barfotaskor pris – Hur mycket ska det kosta?

Du kan köpa billiga barfotaskor som är bra trots sin enkla design. Hur mycket det får kosta beror helt och hållet på dig. Det går att köpa barfota skor för dam och herr för under 300 kronor men det finns också modeller som kostar mer än en tusenlapp.

Ponera alltid vad du får för pengarna innan du väljer. Om du behöver slitstarkhet och många inbyggda egenskaper kan det ju vara det värt att betala lite mer för skon.