Hitta rätt lösning för dina fotproblem!

Idag är det ganska vanligt med fotproblem. Stora som små. Men hur vet du om du behöver Bavlio eller om det kanske är dags att få hjälp med mer avancerad pedikyr och sjukgymnastik? Det är inte alltid lätt att hitta rätt lösning på fotproblem. Det finns så många olika produkter och metoder som lovar att göra dina fötter friskare och vackrare.

God fothygien är en bra start

Till att börja med ska det sägas att god fothygien och skötsel är något som kan lägga grunden för riktigt friska fötter. Om du har en god rutin kanske du aldrig ens behöver ta reda på vad liktorn är!

Var noga med att:

  • Tvätta dina fötter med mild tvål dagligen
  • Jobba med skrubbmaskin eller med en borste någon gång i veckan
  • Smörja in fötterna med en bra fotkräm dagligen
  • Använda rena strumpor och fräscha skor!

Hur vet jag om jag har fotproblem?

Ibland kan fotproblem vara så enkla att du kan ignorera dem. Tills problemet växer sig till en gigantisk liktorn. Om du har ont i fötterna så har du fotproblem. Detsamma kan sägas om du är svullen, har en rodnad eller kanske upplever klåda under foten och runt tår.

Om du börjar märka någon av dessa symtom bör du kontakta en läkare eller en fotspecialist för vidare undersökning och behandling.

Lösningar för problem med hålfoten

Hålfot är ett mycket vanligt problem. Det här är när du har ett mycket högt fotvalv. Det är ganska vanligt att få ont i hålfoten av att ha felaktiga skor men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av hjälp du behöver. Det finns olika grader av hålfot och det går oftast att behandla på egen hand med enkla övningar.

Men i vissa fall kan det vara nödvändigt att söka professionell hjälp för att få tillbaka smidigheten i foten och kanske köpa hålfotsinlägg till skorna som kan avlasta mycket. Inläggen bör vara väl formade så att du får rätt stöd.

Om du har svårt att gå, smärtor i foten eller känner dig stel i lederna, bör du kontakta en kiropraktor eller naprapat. De kan undersöka din fot och se om det finns några skador som behöver behandlas. Ibland kan de ge dig en behandling som gör skillnad samma dag. Ibland måste du komma tillbaka samt börja använda inlägg för att stå och gå på rätt sätt.

Behandla hälsporre på bästa sätt

Hälsporre är en annan vanlig orsak till smärta i foten. Det är en inflammation i senan som går från hälbenet till stortåns grundled. Hälsporre uppstår ofta på grund av överbelastning men kan också bero på fel användning av skor, muskelavvikelse eller dålig hållning.

Du kan behandla hälsporre på olika sätt. Det här är ett fotproblem som kan kräva sjukgymnastik. Du kan också använda smärtstillande medicin för att klara av värken då den är som svårast. Ibland måste du operera bort den del av senan som är inflammerad. Fast för det mesta kan det vara alldeles tillräckligt med sjukgymnastik, smärtlindrande och tofflor herr och dam trivs i!

Få tips och råd av en expert

Oavsett vilka typer av problem du har med dina fötter är det smart att få tips och råd av en expert på fötter och kroppens hälsa. En kiropraktor kan vara en bra start för även om detta inte är en fotspecialist så kan en undersökning leda till att ett större samband upptäcks. Då kan du få en behandling som gör så mycket mer än läker dina fötter!

olika fotproblem