Är svenska träskor hälsosamma?

Om du tillhör de som tycker att träskon är en vacker sko så kanske du undrar om det innebär att du får lida pin för att vara fin. Denna sko som även är ett traditionellt skodon i Holland har många fördelar. Den främsta är kanske att svenska träskor är så enkla att ta på och av. De är ju lite som dam och herr tofflor fast de kan användas både inomhus och utomhus.

Men är svenska träskor hälsosamma? Det är något vi ska se lite närmre på och du bör kanske läsa vidare innan du köper ett nytt par eller fortsätter trava omkring i paret du har haft i över ett årtionde!

Definitionen av svenska träskor

Svenska träskor är en typ av sko gjorda främst av trä, med läder eller tyg som ovandel över foten. De ses som traditionella svenska skor och har blivit symboliska för den skandinaviska kulturen mer allmänt.

Här är en kort översikt över svenska träskor och deras historia:

Låt oss börja med att se på träskons olika delar.

Sula: Typiskt gjord av trä och sulan på svenska träskor har ofta en lätt klack. Denna träkonstruktion gör träskorna hållbara och ger viss isolering mot kall mark.

Ovandel: Denna är ofta gjord av läder eller tyg. Den täcker antingen toppen av foten eller kan också konstrueras med en rygg för att hålla foten säkrare. Ofta har överdelen en liten rem som är en form av dekoration och som stärker delen som är närmast benet.

vita träskor

Lite träskohistoria

Du kan ju inte minnas en värld utan träskor och så är det för oss svenskar eftersom denna sko har funnits i vår kultur precis hur länge som helst. En föregångare till träskor finns i franska sabot som användes under 1400-talet.

Forntida ursprung

Användningen av träskor kan spåras tillbaka århundraden över olika delar av Europa. Det praktiska med att använda trä som material för skor ligger i dess tillgänglighet, hållbarhet och dess isolerande egenskaper mot kyla och våta förhållanden.

Svensk tradition

I Sverige blev träskor populära både till vardags och till traditionella tillställningar redan under 1500-talet. De var lämpliga för klimatet och var också ekonomiskt lönsamma för många eftersom läderskor var dyrare.

Industriell revolution

Med tillkomsten av den industriella revolutionen på 1800-talet blev träskor ännu mer populära bland fabriksarbetare. Deras robusta konstruktion skyddade arbetarnas fötter och de var överkomliga.

Fashion Statement

Under 1900-talet, särskilt under 1970-talet, upplevde svenska träskor en ökning av global popularitet som ett mode-statement. De blev förknippade med bohem- och motkulturrörelserna i västerländska länder. Bohemrörelsen var i sig inget nytt och kan spåras till 1800-talet i Sverige. Att Lundabohemer och andra inom denna rörelse bar träskor var fullkomligt naturligt.

Moderna svenska träskor

Även om traditionella träskor inte används lika ofta som vardagsskor så är de fortfarande en symbol för svensk kultur. De är också fortfarande populära bland vissa yrkesverksamma, som kockar och vårdpersonal, på grund av deras komfort och stöd. Men den här typen av träskor är gjorda av material som ger bättre stöd och som står emot vatten och smuts på ett smart sätt.

rosa crocs
Crocs är ju faktiskt en slags träsko som är gjord av gummi

Olika versioner av träskor kan hittas i många kulturer runt om i världen, från den holländska klompen till den japanska getan. Varje typ har sin unika stil och kulturella betydelse.

5 hälsofördelar med den klassiska träskon

Svenska träskor, speciellt när de är designade för komfort och ordentligt fotstöd, kan erbjuda en rad hälsofördelar.

Här är fem potentiella hälsofördelar med att bära svenska träskor:

  1. Fotvalvsstöd

Svenska träskor av hög kvalitet är designade för att ge utmärkt fotvalvsstöd. Detta hjälper till att fördela vikten jämnare över foten och kan förhindra problem som plantar fasciit. De kan vara minst lika bra för detta som Air Jordan 1! Träsulan är formad för att passa fotens naturliga kurva vilket främjar en bättre fothållning.

  1. Ortopediska fördelar

Många yrkesverksamma, som sjuksköterskor eller kockar, som är på fötter under längre perioder, väljer svenska träskor för sin ergonomiska design. Idag är de som jobbar i kök och liknande miljöer medvetna om hur stor skillnad rätt skor kan göra!

Träskorna kan hjälpa till att lindra ledvärk och minska belastningen på knän, höfter och nedre delen av ryggen. De hjälper också till att anpassa bärarens hållning.

tyska träskor
För att få bäst ergonomi bör du välja en modern träsko!
  1. Andningsförmåga

Ovandelen i läder eller tyg i svenska träskor låter ofta foten andas. Detta kan bidra till att minska risken för svampinfektioner som fotsvamp och förhindra uppbyggnad av obehagliga fotlukter.

  1. Skydd

Den robusta konstruktionen av svenska träskor ger bra skydd för fötterna. Den tjocka träsulan kan skydda foten från vassa föremål på marken och läderöverdelen kan förhindra mindre repor eller skador.

  1. Stötdämpning

Trots att de är gjorda av trä är många svenska träskor designade för att ha en viss grad av stötdämpning vilket är fördelaktigt när man går på hårda ytor. Detta minskar påverkan på lederna och kan bidra till den totala fot- och benkomforten.

Även om dessa fördelar är förknippade med välgjorda svenska träskor så är det viktigt att notera att inte alla träskor är skapade lika. Passformen, designen och materialen som används kan variera så det är viktigt att välja ett par som är bekväma och passar individuella behov.

Du kan ju skaffa träskor med klack och rem över fotleden. Dessa kan vara otroligt snygga men kan inte sägas ge samma fina stöd som de klassiska träskon gör.

träskor klack
Med klack blir det inte lika enkelt att gå men det ser ju väldigt fint ut!

 

Jämförelse av träskor, Birkenstock och barfotaskor

Ska du använda dig av träskor eller kanske flip flops då du vårdar dina fötter med Bavlio eller har stickningar i fötter av stress? Det finns flera typer av skor som är bra då du vill ta hand om dina fötter.

Här är en tabell som jämför egenskaper och funktioner hos svenska träskor, Birkenstock sandaler och barfotaskor.

Funktion/Egenskap Svenska träskor Birkenstock sandaler Barfota löpskor
Material Träsula med lädertyg Kork-latex fotbädd med läder eller syntetmaterial Lättviktsmaterial av av syntetmaterial
Stelhet Måttlig till styv Måttlig (formbar) Mycket flexibel
Stöd för fotvalvet Typiskt starkt Utpräglat, formar sig efter foten Minimalt till inget
Fot-omfattning Delvis till hel Mestadels öppen design Hel
Andningsförmåga Måttlig Hög Typiskt hög
Typisk användning Dagligen på jobbet Dagligen, avslappnad Löpning
Känsla av underlag Begränsad Måttlig Hög
Skyddsnivå Hög (tjock sula) Måttlig Minimal
Anpassar sig till fot Måttligt Hög anpassning Hög anpassning

 

Observera att informationen som tillhandahålls är baserad på allmänna egenskaper och att den kanske inte gäller för alla modeller av de nämnda skorna. Olika designer och variationer inom varje kategori kan påverka några av dessa egenskaper.

Men detta kan ändå vara en hjälp för dig som vill ha svenska träskor för hälsans skull. Beakta att det kan finnas andra typer av skor som är minst lika bra och kanske bättre med tanke på vad du ska använda skorna till!

Du kan rentav köpa Ferrai i träskor: