10 tips för stickningar i fötterna av stress

Om du är stressad och upplever ångest kan det leda till att du hyperventilerar och då kan du även uppleva att fötterna liksom sticker. Det är inte alls ovanligt med stickningar i fötterna av stress men självklart bör du göra något åt detta. Stressen är ohälsosam, inte bara för dina fötter!

Här är 10 tips för hur du kan hantera stress symptom som domningar i fötter och tår:

1. Öva på avslappningstekniker

Djupa andning, meditation och yoga kan hjälpa till att minska stress och främja avslappning. Det kan leda till att du blir av med stickningar i fötterna på grund av stress. Det finns flera sätt att göra detta på och du kan hitta guidade avslappningstekniker på Youtube såväl som Spotify.

Några exempel på vad du kan göra är:

Djupandning: Djupandning är en enkel men effektiv avslappningsteknik som kan göras var som helst och när som helst. Det handlar om att ta långsamma, djupa andetag och fylla lungorna med luft och sedan långsamt andas ut.

Denna teknik hjälper till att sakta ner hjärtfrekvensen och minska spänningar i kroppen. Det hjälper också att fokusera sinnet på nuet vilket kan hjälpa till att minska stress och ångest. När du minskar på din stress så kan du förstås också bli av med problem som brännande fötter på grund av stress!

Såhär kan du jobba med djupandning:

Meditation: Meditation innebär att träna sinnet att fokusera på nuet och kan utövas på en mängd olika sätt. En vanlig teknik är att sitta tyst och fokusera på andningen eller ett specifikt ord eller en fras.

Meditation kan hjälpa till att minska stress och ångest genom att främja känslor av avslappning och lugn. Den hjälper också till med att förbättra självmedvetenhet och mindfulness. Det kan hjälpa för att minska negativa tankar och känslor.

Även om du fortsatt har stickningar i fingrarna av stress och i fötter och tår så kan detta bli enklare att leva med då du har en annan inställning.

Yoga: Yoga är en sinne- och kroppsövning som kombinerar fysiska ställningar, andningstekniker och meditation. Yogan har visat sig vara effektivt för att minska stress, ångest och depression.

Yoga hjälper till att förbättra flexibilitet och styrka, samt främjer avslappning och lugn. Tekniken kan också minska på muskelspänningar och öka blodflödet. Det är något som kan lindra stickningar i fötterna av stress.

Att införliva dessa avslappningstekniker i din dagliga rutin kan hjälpa till att minska stress och främja avslappning, vilket kan hjälpa till att lindra stress symptom som domningar i olika delar av kroppen. Det är viktigt att hitta den teknik som fungerar bäst för dig och att träna på den regelbundet för att uppleva fördelarna.

2. Träning kan hjälpa mot stress

Träning är ett utmärkt sätt att minska stress och förbättra cirkulationen i kroppen. Det är också något som kan lindra stickningar i fötterna. Träna kan du göra på många olika sätt. Du måste inte gå till ett gym.

Några bra exempel på träning är:

Promenader: En promenad är ett enkelt och effektivt sätt att minska stress. Frisk luft och rörelse kan hjälpa till att rensa tankarna och lugna ner kroppen. Försök att gå i minst 30 minuter om dagen. Gå raskt för att få upp ångan!

Löpning: Löpning kan hjälpa till att frigöra endorfiner som är en naturlig stressdämpare. Det är också en bra form av konditionsträning. Bättre kondition kan innebära mindre stress. Om du har problem med stickningar i fingrar av stress så är ju detta något som inte kommer att påverka dina händer såsom styrketräning kan göra.

Tai chi: Tai chi är en annan form av mind-body-träning som kan hjälpa till att minska stressen du upplever i ditt liv. Det innehåller långsamma, mjuka rörelser och djup andning. Det blir alltså fysisk träning såväl som meditation vilket är mycket bra för den som har för mycket stress och press i sin tillvaro.

tai chi
Med tai chi kan du uppleva avslappning och gladare fötter!

 

Simning: Simning kan hjälpa till att minska stress genom att den ger en känsla av lugn när du väl är klar med träningen. Det här är också en så kallas low-impact-träning som är skonsam för kroppen. När du lider av stickningar i fötterna på grund av stress så är det ju skönt att träna på ett sätt som inte sätter tyngd på foten.

3. Massage fungerar bra mot stress!

En fotmassage kan hjälpa till att stimulera blodflödet och slappna av spända muskler. Med massage kan du även få omedelbar lindring av problem med brännande fötter av stress eller känslan av att det sticker i fötterna.

Exempel på fotmassagemetoder:

Effleurage: Detta är en mild, strykande rörelse som innebär att man använder hela handen för att applicera tryck och glida över fotens yta. Detta kan värma upp musklerna och främja avslappning.

Petrissage: Denna teknik går ut på att knåda och klämma ihop fotens muskler med hjälp av fingrar och tummar. Det här kan lindra spänningar och förbättra cirkulationen.

Friktion: Denna teknik innebär att man använder cirkulära eller fram och tillbaka rörelser med fingertopparna för att applicera tryck på specifika områden av foten. Det här kan lindra smärta och obehag i specifika områden, såsom fotvalvet eller hälen.

Zonterapi: Zonterapi innebär att man trycker på specifika punkter på foten som motsvarar olika organ och system i kroppen. Det kan hjälpa till att främja avslappning, lindra smärta och förbättra den allmänna hälsan och välbefinnandet.

zonterapi

4. Stretching kan också vara en metod

Regelbunden stretching kan bidra till att förbättra flexibiliteten och minska spänningar i fötterna. Här är det förstås viktigt att du får instruktioner av en person som är väl insatt i dina problem. Normalt sett kommer stretching att vara en del av ett större sammanhang där du tränar, får massage och gör annat för att förbättra din fothälsa.

5. Varma bad verkar avkopplande

Ett varmt bad kan hjälpa till att lugna spända muskler och främja avslappning. Om du kan ta ett varmt bad innan du går och lägger dig kan det vara något som minskar på stickningar du upplever i fötter och fingrar.

6. Hälsosam kost

Att äta en hälsosam kost som är rik på näringsämnen kan hjälpa till att minska stress och förbättra den allmänna hälsan. Ibland kan problem vi upplever i fingrar och tår ha med näringsbrist att göra. Rådgör med din läkare för att ta reda på om du kanske har brist på viktiga vitaminer och mineraler för muskler och leder som magnesium och vitamin D.

7. Bra hållning och korrekt vikt

Bra hållning kan hjälpa till att minska spänningar i fötterna och förbättra cirkulationen. Om du dessutom har en vikt som är rimlig för din kroppslängd kan det minska trycket mot dina fötter och också leda till att du minskar problemet med stickningar i fötter och tår.

vikt
Gå ner i vikt för att minska trycket på dina fötter!

8. Bär bekväma skor

Att bära bekväma skor som ger bra stöd kan bidra till att minska stressen på fötterna. Ta en titt på särskilda skor som barfotaskor som kan vara särskilt bra för dig som har problem med fötterna. De ger inte bara utrymme då du läker fotsjukdomar som liktorn, de ger också en helt annan typ av gång och löpning som kan vara bra för dig.

fötter strand
Gå barfota när du kan!

9. Minska koffeinintaget

Koffein kan öka stressnivåerna så att minska eller eliminera koffeinintaget kan hjälpa till att minska stickningar i fötterna. Du kanske kan klara dig med en kopp per dag eller inget alls tills du upplever att du mår bättre.

10. Få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med vilsam sömn är viktigt för att minska stress och förbättra den allmänna hälsan. Lär dig mer om hur du kan sova bättre och se även på möjligheten till kosttillskott som magnesium och melatonin i detta syfte.

sova gott
Det är viktigt att sova gott för att fötterna ska kännas som bebisfötter!