Hur kan du bli av med liktorn?

Det är inte ovanligt med liktornar som trots site lite skrämmande namn i grund och botten inte är mer än torr hud som pressas in mot foten. Du kan ta bort liktorn på flera olika sätt. Det enklaste är kanske att gå till en professionell klinik där du får en behandling som med säkerhet kommer att fungera. Du bör också ta hand om dina fötter i förebyggande syfte.

Ta reda på hur ofta du behöver pedikyr för att hålla dina fötter hälsosamma. Var också medveten om att saker som regelbunden fotmassage kan göra stor skillnad.

Vad är liktorn?

En liktorn är i grund och botten en förhårdnad. Om du till exempel har skor som trycker mot din fot så kan det leda till att huden blir tjock och hård. Om förhårdnaden sedan kommer att belastas med mer tryck så kan det bli en liktorn. Det är en tagg som trycks in i foten och som gör mycket ont.

Liktorn utseende – Hur vet du att det är liktorn?

En liktorn är ett område med tjock hud som har en mörkare område i mitten. Det här är inte en rot!  Den mörka delen är en ansamling av keratin som är format som en spets in mot foten. Det kan liknas med en konformad kompakt del som pekar in mot foten.

Liktorn under foten

Liktornar kan vara hårda eller mjuka och de kan sitta var som helst på foten. Du kan alltså ha liktorn under foten såväl som på sidan av den. Om en liktorn sitter under foten blir det dock svårt att fungera eftersom det kommer att göra ont så snart som du står och går.

Det finns också liktornar som utvecklas mellan tår på grund av att de trycks mot varandra. Här kommer du att få samma liktorn utseende men det kanske är svårare att upptäcka den här typen av liktornar då de sitter inklämda mellan tår.

Liktornar som ser ut som glassplitter

Det finns också en typ av liktornar som är mjuka och utspridda på ett sätt som gör att de ser ut som glassplitter. Den här typen av liktorn utvecklas inte bara på grund av tryck mot foten. Här kan torr hud också vara något som spelar in.

Liktorn behandling som fungerar

När du märker att du har en liktorn på gång bör du se till att dra ner på tryck så snart som du kan. Du kan till och med behandla liktorn med gips som är format för att dra ner på tryck mellan sko och den del av foten där liktornen sitter.

Andra saker som kan vara bra att göra:

  • Använd särskilt gel mot liktorn för att mjuka upp och behandla smärta.
  • Ta fotbad. När du badar foten så mjukar du upp huden och då går det snabbare att fila ner och få bort liktornar.
  • Undvik tajta skor eller skor som trycker mot området där du har drabbats av liktorn.
  • Gå till en fotspecialist för att få en professionell behandling!

liktorn behandling

Ta bort liktorn – Det kan ta tid!

Var medveten om att det kan ta tid att ta bort liktorn. Det handlar om flera behandlingar som du gör själv eller hos en fotvårdsspecialist. Dessutom måste du tänka framåt. Om du märker att du lätt drabbas av liktornar kan du undvika att de dyker upp igen med rätt typ av skor och regelbunden fotvård.

Ta för vana att smörja in dina fötter innan du går och lägger dig. Det kan hindra att du får torra fötter som bidrar till att det skapas områden med tjockare hud som kan formas till en liktorn. Om du gör detta behöver du kanske aldrig ta bort liktorn för att den inte får chans att bildas.

Får alla liktornar?

Liktornar under foten och mellan tårna är inte alls ovanligt. Men det är förstås så att vissa löper större risk. Om du har ett lågt fotvalv ökar risken för liktorn under foten. Om du bär skor som trycker ihop dina tår ökar risken för att du ska få liktorn mellan dina tår.

Det kan också vara så att du har tår som sitter tätt och därmed skaver mot varandra. Då är det extra viktigt att du tänker förebyggande och använder rätt skor samt ser till att dina tår får möjlighet att säras till exempel genom att du rör mer på dem.

Finns det produkter för liktorn behandling hemma?

Ja, det finns produkter som du kan använda för att behandla liktorn själv.

Du kan försöka med:

  • Plåster eller salva med salicylsyra
  • Penna för behandling av liktorn
  • Filtringar för att minska trycket mot liktornen
  • Plåster som kudde mot trycket
  • Fotvårdsprodukter som är till för att mjuka upp hudförhårdnader
  • Fotbadsprodukter
bada fötterna
Bada fötterna varje dag om du kan!