Varför har du ont i foten på utsidan, behandling?

Om du har ont i foten på utsidan kan det ha en rad olika anledningar. Bara en sådan sak som att ha problem med liktorn kan ju få dig att gå och stå på ett sätt som leder till värk i din fot såväl som i ben och rygg.

Vi ska ta en titt på vad ont i utsidan av foten kan bero på såväl som möjliga behandlingar. Det är dock viktigt att påpeka att du inte kan få en korrekt diagnos online. Du bör boka tid med en specialist på fotvård som kan undersöka dig och utreda saker som orsak till brännande fötter eller värk i fotled och ben.

5 möjliga orsaker till ont i foten på utsidan:

  1. Cuboid syndrom eller mellanfotsfraktur

Detta tillstånd kan uppstå om det kuboida benet i foten blir delvis ur led. Det kan orsaka smärta och obehag längs fotens yttre sida och kan bero på en skada eller upprepad stress på foten. Det här kan också hänga ihop med en mellanfotsfraktur som kan upptäckas vid undersökning med röntgen.

  1. Peroneal tendinit

Peroneal-senorna löper längs utsidan av foten och kan bli inflammerade eller irriterade på grund av överanvändning, felaktiga skor eller en akut skada. Detta kan leda till smärta och svullnad på utsidan av foten.

  1. Stressfrakturer

Stressfrakturer är små sprickor i benen som kan uppstå på grund av upprepad kraft eller överanvändning, till exempel när du springer eller hoppar. Det femte mellanfotsbenet, som ligger på utsidan av foten, är en vanlig plats för stressfrakturer, vilket kan orsaka ont i foten på utsidan.

  1. Sinus tarsi syndrom

Detta tillstånd involverar inflammation och smärta i sinus tarsi, ett litet tunnelliknande utrymme på utsidan av foten nära fotleden. Det här kan orsakas av en skada, instabilitet i foten, eller onormal fotbiomekanik.

  1. Irritation av den laterala plantarnerven

Kompression eller irritation av den laterala plantarnerven, som löper längs utsidan av foten, kan orsaka smärta och obehag. Denna nervknäppning kan bero på trånga skor, svullnad eller anatomiska avvikelser.

brännande fot

Återigen – Kom ihåg att konsultera en vårdpersonal för en korrekt utvärdering och personlig rådgivning om du upplever fotsmärtor.

Vad kan du göra åt ont i utsida av fot?

Vad ska du göra åt smärta i utsida av fot? Det finns flera sätt att behandla fotsmärtor på och det gäller förstås att vara väl medveten om orsaken till värken för att göra på rätt sätt. Du ska som sagt inte gissa. Få en korrekt diagnos, men läsa vidare för att se några saker som kan göras nör det gör ont i utsidan av foten.

Exempel på behandling av ont på utsidan av foten:

Vila: Att minska eller stoppa aktiviteter som orsakar eller förvärrar fotsmärta kan hjälpa till att lindra symtom och främja läkning. Det är viktigt att ge din fot tid att återhämta sig. Detta särskilt om smärtan beror på överanvändning eller stressfrakturer.

Detta liknar hur du hanterar andra fotproblem som stickningar i fötterna av stress där ditt mentala tillstånd kan påverka din fothälsa på ett drastiskt sätt!

Is och höjd fot: Att applicera is på det drabbade området i 15-20 minuter flera gånger om dagen kan hjälpa till att minska svullnad och inflammation. Att höja foten kan också hjälpa till att minska svullnad och främja läkning.

ont på utsidan av foten
En ispacke kan användas för att lindra värken

Kompression och stöd: Att bära ett kompressionsbandage eller stödjande skor kan hjälpa till att ge stabilitet och stöd till det drabbade området. I vissa fall kan en sjukvårdspersonal rekommendera att bära en skena för att ytterligare stödja foten och lindra smärta. Ibland är det tvärtom bättre att använda barfotaskor för att minska trycket mot tår och sida av fot.

Smärtstillande mediciner: Receptfria smärtstillande medel, såsom ibuprofen kan minska smärta och inflammation. Det är viktigt att följa den rekommenderade dosen och rådgöra med en sjukvårdspersonal om du har några problem. Ta också en titt på saker som Dmag som sportläkare använder vid akuta skador. Det är en blandning av DMSO och magnesiumolja.

Sjukgymnastik: En sjukgymnast kan hjälpa till att utveckla ett personligt tränings- och stretchingsprogram för att förbättra styrka, flexibilitet och balans i foten. Det kan ge smärtlindring och återhämtning. I vissa fall kan ytterligare behandlingar såsom ultraljudsterapi, massage eller ledmobilisering rekommenderas för smärta i utsida av fot.

behandling av ont i fot
Ibland är en professionell behandling av ont i utsida av foten nödvändig

Det är klart att du kan börja med att ta ett varmt bad och lugna dig lite innan du bokar tid för undersökning. Du kommer med största säkerhet att finna en bra behandling som kommer att mildra och få bukt med ont i foten på utsidan. Ta det hela med lugn och ro, krya på dig!