Hur ska jag välja hälsosam barnskor storlek till mitt barn?

Barnens fötter växer snabbt och du kan bli förvånad när ett nytt par skor börjar klämma redan någon månad efter att du köpt dem. Men hur ska du välja rätt barnskor storlek till ditt barn. Du vill ju inte ha för stora skor bara för att barnet ska kunna växa i dem. Samtidigt känns det ju inte så bra att köpa nya barnskor som redan efter några månader måste bytas ut.

Rätt storlek på skor för barn

Till att börja med bör du ta reda på vilken storlek på skor ditt barn behöver just nu. Utgå inte från att det är en storlek större än sist. Det kanske är två storlekar upp! Barnskor storlek är lite lurig på detta vis. Barnets fötter kan ha en period då de växer snabbare och sedan blir det lite lugnare under en längre tidsperiod.

Om du kan gå till en skobutik och mäta är det kanske enklast. Men det går också att måtta med måttband. Om du tänker köpa barnskor online så ska du mäta vidden över tårna. Skandinaviska fötter är mycket bredare och det är viktigt att komma ihåg.

Om ditt barn har ärvt dina skandinaviska fötter så påverkar det hur du ska välja bland barnsko storlekar. Notera om det finns ett W invid barn skor storlek. Om det gör det så indikerar det att det handlar om en bredare sko som därmed kommer att sitta bättre på den breda foten.

Läs av storleksguide för barnsko med tanke på barnets fot

När du köper skor till barn online så kommer du att kunna läsa av storleksguide för barnsko. Denna ska du undersöka noga. Om det inte finns med någon information om bredden på foten så tar du en risk. Man ser sällan på bilder huruvida en barnsko är vid över tårna eller inte.

Är du osäker bör du ringa eller chatta med butikens support. Ta reda på om de barnsko storlekar som anges är större eller mindre. Det här kan variera lite i enlighet med tillverkare och märke. Modellen på skon får ju också betydelse för vilken barn skor storlek som kommer att passa.

Barnsko storlek är viktig för fotens hälsa

Välj rätt barnsko storlek för att ta hand om barnets skor. Det är inte så hälsosamt att glida omkring i en sko för att den är för stor. Det är heller inte bra för foten att glida i sidled för att skon är för vid. Du får alltså beakta den sko storlek barn har samt hur väl skon kommer att greppa omkring barnets fot. Ett bra grepp klämmer inte men ger det stöd som det växande och aktiva barnet behöver.

storlek barn sko

En formula att gå på

Hur ska du räkna ut rätt barnskor storlek? Det finns en tumregel:

Barnets längd på foten + skomodellens växtmån + 5 mm gångmång = rätt storlek för barn sko!

Vågar du lita på barnskor storlekar online?

Det är faktiskt inte så besvärligt att köpa barnskor online och visst kan du lita på barnskor storlekar som anges i butiker online. Så länge som du kollar storleksguide för barnsko som gäller för den specifika modellen så bör du kunna hitta rätt.

Du kan ju också välja en butik med bra policy för returer som gör det enkelt att skicka tillbaka barnskor som inte passar trots att det hela såg okej ut i teorin. Det finns mycket att spara på att köpa skor online till barn så testa dig fram!